airco uitleg werking

Hoe werkt een airco?

Hoe werkt een airco? Ontdek de werking voor optimale prestaties!

Wil je weten hoe een airconditioner functioneert? Een airco is veel meer dan alleen koeling; het kan verwarmen, ontvochtigen en de lucht zuiveren. Maar hoe werkt een airco precies? We leggen het uit in eenvoudige stappen:

Verwarming door een airconditioner: Een airco onttrekt warmte uit de buitenlucht via het buitendeel (condensor). Deze warmte wordt via het gas naar de binnenunit getransporteerd, de warmtewisselaar. Een ventilator in de binnenunit verspreidt deze warmte vervolgens in de ruimte.

Koeling door een airconditioner: Bij koeling wordt warmte uit de binnenlucht gehaald door het binnendeel, de warmtewisselaar. Deze warmte wordt via het gas naar de buitenunit (condensor) getransporteerd. Hier kan een ventilator de warmte afvoeren.

Ontvochtiging door een airconditioner: Tijdens het koelen wordt het binnendeel (warmtewisselaar) erg koud. Als vochtige lucht hierdoor stroomt, condenseert het vocht op de lamellen van de binnenunit. Een condensbak met afvoer voert het water af naar buiten, eventueel met behulp van een condenspomp.

Luchtzuivering door een airconditioner: De lucht circuleert constant door de binnenunit, waar filters zijn geplaatst. Deze filters reinigen de lucht door de fijnste deeltjes te verwijderen. De gekoelde lucht wordt vochtig, waardoor deeltjes aan vochtdruppels blijven kleven en worden afgevoerd via de condensafvoer.

Wil je meer weten over airconditioners en hun werking? Neem contact op met ons deskundige team voor advies op maat!