Hoe werkt een airco?

Een airco heeft meerdere functies; een airco kan verwarmen, koelen, ontvochtigen en de lucht zuiveren. Maar hoe werkt een airco dan eigenlijk? 

Hoe verwarmt een airconditioning?

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door het buitendeel (condensor). De warmte wordt door het gas naar de binnenunit getransporteerd, de warmtewisselaar. Door middel van een ventilator in de binnenunit wordt de warmte in de ruimte gebracht.

Hoe koelt een airconditioning?

De warmte wordt uit de binnen lucht gehaald door het binnendeel, dit heet de warmtewisselaar. De warmte wordt door het gas getransporteerd naar de buitenunit (condensor). Hier kan door middel van een ventilator de warmte afgevoerd worden.

Hoe ontvochtigd een airconditioning?

Als de airconditioning koelt wordt het binnendeel (warmtewisselaar) erg koud. Als hier warme en vochtige lucht doorheen gaat zal het vocht in de lucht condenseren op de lamellen van de binnenunit. In de binnenunit zit een condens bak met een afvoer om het water af te voeren. Dit wordt door de condens slang naar buiten afgevoerd. Kan dit niet op een natuurlijke manier, dan zal er een condenspomp moeten worden ingebouwd die de condens naar buiten pompt. 

Hoe zuivert een airconditioner de lucht?

De lucht wordt door de binnenunit constant gecirculeerd. In deze warmtewisselaar zitten filters die de lucht filteren.  Bij de circulatie wordt de gekoelde lucht vochtig en de fijnste deeltjes zullen aan de vochtdruppels blijven plakken. Deze worden afgevoerd in de condens afvoer.